Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 500 g filetów z dorsza
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. oliwa do smażenia
  5. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  6. 300 ml przecieru pomidorowego
  7. 1/2 szklanki czarnych oliwek
  8. sól, pieprz
  9. sok z cytryny do skropienia

Dorsz zapiekany w pomidorach

Dorsz zapiekany w pomidorach

Przygotowanie

Filety płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.Dodajemy przecier, wino i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy przez 5 minut, a następnie przelewamy do formy do zapiekania. Na górze układamy ryby.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej