Przygotowanie
Pamiętajmy, że bulion do zalewania pęczaku musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka się zahartują i nie będą chłonąć płynu.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać kaszotto, rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szalotkę i czosnek, chwilę podsmażyć. Wsypać kaszę i bardzo dokładnie podsmażyć. Gdy już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy dolewać po chochelce gorącego bulionu. Mieszać dotąd, aż kasza wchłonie cały płyn (mi zajęło to ok. 45 minut).
Pod koniec, gdy zobaczymy, że kasza dochodzi i brakuje jej kilku minut, dorzucić suszone pomidory, przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran razem z wodą). Wymieszać. Pod koniec dodać łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać ze smażonym ma maśle dorszem.
Rybę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dorsza kłaść od strony skóry i usmażyć na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewrócić, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Ryba ma być jędrna, sprężysta, nie wysuszona na wiór. Rybę skropić sokiem z cytryny.