Czas przygotowania Czas przygotowania 45'
Liczba porcji Liczba porcji 5
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1/2 kg pęczaku
  2. spory garnek bulionu warzywnego (około 4-5 litrów - to zależy, ile wchłonie kasza)
  3. 2 małe szalotki
  4. szczypta szafranu namoczona w ciepłej wodzie
  5. łyżka zimnego masła
  6. kilka suszonych pomidorów
  7. ząbek czosnku
  8. kilka grzybów (grzyby leśne, pieczarki)
  9. 2 łyżki tartego parmezanu
  10. 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  11. dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę)
  12. olej i masło do smażenia

Szafranowe kaszotto z grzybami i świeżym dorszem

Szafranowe kaszotto z grzybami i świeżym dorszem

Przygotowanie

Pamiętajmy, że bulion do zalewania pęczaku musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka się zahartują i nie będą chłonąć płynu.

W garnku, w którym będziemy przygotowywać kaszotto, rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szalotkę i czosnek, chwilę podsmażyć. Wsypać kaszę i bardzo dokładnie podsmażyć. Gdy już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy dolewać po chochelce gorącego bulionu. Mieszać dotąd, aż kasza wchłonie cały płyn (mi zajęło to ok. 45 minut).

Pod koniec, gdy zobaczymy, że kasza dochodzi i brakuje jej kilku minut, dorzucić suszone pomidory, przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran razem z wodą). Wymieszać. Pod koniec dodać łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać ze smażonym ma maśle dorszem.

Rybę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dorsza kłaść od strony skóry i usmażyć na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewrócić, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Ryba ma być jędrna, sprężysta, nie wysuszona na wiór. Rybę skropić sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
446,5 kcal 31,3 g 20,2 g 37,8 g
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej