Przygotowanie
Filety z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj z obu stron pieprzem oraz solą. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w piórka, po minucie dodaj czosnek i szpinak. Przesmaż wszystko przez 1-2 minuty, szpinak skrop sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i duś przez chwilę, aż szpinak straci swoją objętość. Na patelnię dodaj mascarpone, śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj, aż całość połączy się. Dopraw sos do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Dodaj również suszone pomidory. Sos doprowadź do zagotowania, następnie ułóż na sosie kawałki ryby i pod przykryciem duś kolejne 10 minut. Kiedy ryba będzie miękka, oprósz danie świeżo mielonym pieprzem, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Serwuj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".