Przygotowanie
Ze świeżych ryb odetnij głowy i wypatrosz. Ryby umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp ryby pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące z obu stron. Obsyp z nadmiaru mąki.
Na dużej suchej patelni połóż dwie połówki cytryny i grilluj od strony miąższu, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij na bok. Wlej i rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie dodaj 2 łyżki masła. Roztop i rozgrzej powoli, na średnim ogniu, żeby masło się nie spaliło. Połóż flądry od ciemniejszej strony i smaż, aż będą lekko rumiane. Potem usmaż z drugiej strony. Zdejmij na talerz obok.
Na patelnię dodaj jeszcze 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz kapary. Wlej śmietankę oraz dodaj prawie całą natkę pietruszki. Duś mieszając przez 2 minuty. Włóż do sosu ryby na minutę.
Flądry podawaj od razu gorące z kromką świeżego chrupiącego chleba.