Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 świeże flądry bałtyckie
  2. mąka pszenna do obsypania ryb
  3. masło do smażenia
  4. olej rzepakowy do smażenia
  5. 2 łyżki małych kaparów
  6. około 10 suszonych pomidorów z oliwy
  7. 1 cytryna
  8. sok z ćwiartki cytryny
  9. 100 ml płynnej śmietanki (im chudsza tym lepiej)
  10. sól i pieprz
  11. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Flądra w sosie

Flądra w sosie

Przygotowanie

Ze świeżych ryb odetnij głowy i wypatrosz. Ryby umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i posyp ryby pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące z obu stron. Obsyp z nadmiaru mąki.

Na dużej suchej patelni połóż dwie połówki cytryny i grilluj od strony miąższu, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij na bok. Wlej i rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie dodaj 2 łyżki masła. Roztop i rozgrzej powoli, na średnim ogniu, żeby masło się nie spaliło. Połóż flądry od ciemniejszej strony i smaż, aż będą lekko rumiane. Potem usmaż z drugiej strony. Zdejmij na talerz obok.

Na patelnię dodaj jeszcze 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz kapary. Wlej śmietankę oraz dodaj prawie całą natkę pietruszki. Duś mieszając przez 2 minuty. Włóż do sosu ryby na minutę.

Flądry podawaj od razu gorące z kromką świeżego chrupiącego chleba.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej