Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 40 dag filetów z dorsza
  2. 8 plastrów boczku wędzonego
  3. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  4. 10 szt. ziemniaków
  5. 250 ml olej rzepakowy
  6. sól, pieprz do smaku

Dorsz w boczku

Dorsz w boczku

Przygotowanie

Filety dokładnie umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Każdy z kawałków ryby owinąć starannie plastrami boczku.

Na patelni rozgrzać 25 ml oleju, a następnie ułożyć roladki tak, aby do siebie nie przylegały. Roladki smażyć, aż do zrumienienia boczku, przewracając je od czasu do czasu. Ziemniaki opłukać i cienko obrać. Pokroić w ćwiartki i podsmażyć w dużej ilości  oleju na złoty kolor.

Podawać chrupiące z roladkami. Przed podaniem danie udekoruj ulubionymi ziołami.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
812,0 kcal 23,0 g 68,5 g 26,8 g

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej