Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Kolacja

Składniki

  1. 20 szprotek
  2. 10 łyżek gotowej mieszanki do tempury
  3. 10 łyżek wody
  4. 1/4 łyżeczki soli
  5. 2 szklanki oleju
  6. cytryna

Chrupiące szproty

Chrupiące szproty

Przygotowanie

Szprotki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszankę do tempury mieszamy z wodą i chowamy do zamrażarki na 30 minut. Powinna być lodowata.

Rozgrzewamy olej. Każdą szprotkę zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażmy na rumiano. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy skropione sokiem z cytryny.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Szprotki pieczone
Szprotki pieczone
Kanapka z chrupiącą rybą
Kanapka z chrupiącą rybą
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej