Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 100 g kalafiora (2 duże różyczki)
  2. 50 g pietruszki (1 pietruszka)
  3. 1 gruszka
  4. 150 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
  5. 3 szklanki wody
  6. 1 szklanka mleka
  7. solidna łyżka zimnego masła
  8. płaska łyżeczka soli
  9. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  10. dwie szczypty cukru
  11. 6 szprotek
  12. dwie łyżki ostrej mieszanki przypraw
  13. olej do smażenia

Krem z białych warzyw z chrupiącymi szprotkami

Krem z białych warzyw z chrupiącymi szprotkami

Przygotowanie

Do garnka wkładamy kalafiora, obrany korzeń pietruszki, obraną gruszkę bez gniazda z nasionkami i obrane ziemniaki. Całość zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól, cukier i gałkę i gotujemy ok 30 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. 

Miękkie warzywa przekładamy do kielicha blendera i dodajemy pozostały w garnku płyn (mniej, jeśli chcemy by zupa była bardziej gęsta, cały, jeśli chcemy by krem był ciut lżejszy).

Dokładamy zimne masło i porządnie wszystko miksujemy na gładko.

W czasie kiedy warzywa się gotują, oczyszczamy szproty, myjemy je i osuszamy. Obtaczamy każdą szprotek w przyprawach i smażymy na chrupiąco.

Zupę z białych warzyw podajemy z chrupiącymi szprotami.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej