Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. świeże szproty
  2. pomidorki koktajlowe
  3. jakościowa oliwa z oliwek
  4. starty parmezan
  5. bułka tarta
  6. uprażone płatki migdałów
  7. świeża kolendra
  8. sól i pieprz

Szprotki pieczone z kruszonką z migdałów, bułki tartej i parmezanu

Szprotki pieczone z kruszonką z migdałów, bułki tartej i parmezanu

Przygotowanie

Szprotki umyj zimną wodą i osusz.

Wymieszaj razem bułkę tartą, parmezan, uprażone i pokruszone płatki migdałów oraz posiekaną kolendrę.

Rybki połóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Na gorze każdej szprotki posyp mieszankę z parmezanem. Obok rybek połóż pomidorki i plasterki cytryny. Również skrop delikatnie oliwą i posyp solą i pieprzem.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz szproty przez 20 minut.

Ryby podawaj od razu gorące, posypane świeżą kolendrą ze świeżutką bagietką.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej