Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Kolacja

Składniki

  1. 400 g filetów śledziowych w zalewie octowej
  2. 200 g kwaśnej śmietany 12%
  3. 150 g jogurtu naturalnego
  4. 1 łyżka majonezu
  5. pieprz, sól do smaku
  6. sok z cytryny
  7. por - biała część; 1 sztuka
  8. 1 duże jabłko
  9. 4-5 ogórków korniszonów
  10. 1 mała puszka czerwonej fasoli
  11. 2 łyżki siekanego szczypiorku i natki pietruszki
  12. cząstki cytryny do podania
  13. wczesne ziemniaki gotowane w mundurkach

Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolką

Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolką

Przygotowanie

Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki. Por siekamy w talarki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a jabłko w kostkę. Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod zimną wodą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Śmietanę łączymy z jogurtem naturalnym i majonezem. Dodajemy do śledzia i pozostałych składników, doprawiamy do smaku solą, łączymy ze sobą. Tak przygotowanego śledzia warto odstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Serwujemy z sałatką śledziową i kawałkami cytryny.

 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamya na bloga "Tysia Gotuje".

Zobacz również

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Dorsz z zieloną sałatką
Dorsz z zieloną sałatką
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej