Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Makrela
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 świeża makrela
  2. 1 mała cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 średniej wielkości marchew
  5. biała część niewielkiego pora
  6. 2 łyżki kaparów
  7. 1 mała cukinia
  8. 3 dojrzałe słodkie pomidory
  9. oliwa z oliwek
  10. świeża bazylia
  11. pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  12. sól i pieprz do smaku
  13. dobry chleb do podania

Makrela w sosie z warzywami

Makrela w sosie z warzywami

Przygotowanie

Makreli odetnij głowę, wypatrosz oraz wytnij dwa filety. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj zimną wodą i pokrój w grubszą kostkę, a pora w plasterki.

W głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Następnie pora, czosnek i paprykę słodką wędzoną. Smaż chwilę mieszając i dodaj marchewkę. Po chwili pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj cukinię, kapary i listki bazylii. Wymieszaj całość. Na górę warzyw połóż filety z makreli skórą do góry. Ponownie zamknij patelnię pokrywką i duś całość kolejne 10 minut.

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym jest gotowa. Danie podawaj od razu, gorące. Świetnie smakuje ze świeżym dobrym chlebem.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej