Przygotowanie
Makreli odetnij głowę, wypatrosz oraz wytnij dwa filety. Umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Marchew obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj zimną wodą i pokrój w grubszą kostkę, a pora w plasterki.
W głebokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż mieszając aż się zeszkli. Następnie pora, czosnek i paprykę słodką wędzoną. Smaż chwilę mieszając i dodaj marchewkę. Po chwili pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj cukinię, kapary i listki bazylii. Wymieszaj całość. Na górę warzyw połóż filety z makreli skórą do góry. Ponownie zamknij patelnię pokrywką i duś całość kolejne 10 minut.
Ryba z warzywami w sosie pomidorowym jest gotowa. Danie podawaj od razu, gorące. Świetnie smakuje ze świeżym dobrym chlebem.
Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".