Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Makrela
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 makrela świeża lub mrożona
  2. 6 młodych ziemniaków
  3. garść fasolki
  4. jajo
  5. 15 oliwek
  6. łyżka majonezu
  7. sól
  8. cytryna
  9. oliwa z oliwek. masło

Sałatka nicejska z makrelą

Sałatka nicejska z makrelą

Przygotowanie

Makreli wycinamy dwa filety. Usuwamy ewentualne, pozostałe ości. Filety płuczemy i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę oprószamy solą.

Ziemniaczki gotujemy, a ugotowane podsmażamy na maśle na patelni, odkładamy. Fasolkę gotujemy w posolonym wrzątku al dente. Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 6 minut. Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Rybę smażymy skórą do dołu, dociskamy ją – po 2-3 minuty z każdej strony. Po obróceniu ryby na drugą stronę, filety polewamy sokiem z połowy cytryny.

Na talerzu układamy rumiane ziemniaczki, fasolkę, oliwki, 6 minutowe jajo i chrupiąca makrelę. Sałatkę oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z majonezem.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej