Przygotowanie
Makreli wycinamy dwa filety. Usuwamy ewentualne, pozostałe ości. Filety płuczemy i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę oprószamy solą.
Ziemniaczki gotujemy, a ugotowane podsmażamy na maśle na patelni, odkładamy. Fasolkę gotujemy w posolonym wrzątku al dente. Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 6 minut. Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Rybę smażymy skórą do dołu, dociskamy ją – po 2-3 minuty z każdej strony. Po obróceniu ryby na drugą stronę, filety polewamy sokiem z połowy cytryny.
Na talerzu układamy rumiane ziemniaczki, fasolkę, oliwki, 6 minutowe jajo i chrupiąca makrelę. Sałatkę oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z majonezem.
Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".