Przygotowanie
Świeże makrele wypatrosz i odetnij głowy. Umyj zimną wodą i susz ręcznikiem papierowym. Natnij je z obu stron w krzyżyki. Posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Ryby połóż do naczynia żaroodpornego. Obok poukładaj przekrojone na pół serca karczochów z oliwy i pomidorki. Całość posyp karczochami i polej oliwą z karczochów. Połóż plasterki cytryny.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz ryby przez około 20 minut, w zależności od wielkości ryb. Jak będą gotowe wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ryby posiekaną natką pietruszki.
Podawaj od razu gorące.
Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".