Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Makrela
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 świeże makrele bałtyckie
  2. 3 serca karczochów w oliwie z oliwek
  3. kilka pomidorków cherry
  4. duża garść małych kaparów
  5. posiekana natka pietruszki
  6. oliwa ze słoika z karczochów
  7. sól i pieprz
  8. 2 plasterki cytryny

Makrela pieczona

Makrela pieczona

Przygotowanie

Świeże makrele wypatrosz i odetnij głowy. Umyj zimną wodą i susz ręcznikiem papierowym. Natnij je z obu stron w krzyżyki. Posyp solą i mielonym czarnym pieprzem.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Ryby połóż do naczynia żaroodpornego. Obok poukładaj przekrojone na pół serca karczochów z oliwy i pomidorki. Całość posyp karczochami i polej oliwą z karczochów. Połóż plasterki cytryny.

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz ryby przez około 20 minut, w zależności od wielkości ryb. Jak będą gotowe wyjmij naczynie z piekarnika i posyp ryby posiekaną natką pietruszki.

Podawaj od razu gorące.

 

Przepis autorstwa Anny Kosternak - Kaczmarek. Zapraszamy na bloga "Czosnek w pomidorach".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej