Przygotowanie
Ziemniaki szoruję i osuszam. Każdego ziemniaka układam pomiędzy dwoma wykałaczkami i nacinam w cienkie paseczki, tworząc nacięcia w harmonijkę. Rozchylam ziemniaka i z pomocą pędzelka smaruję każde nacięcie oliwą z zalewy suszonych pomidorów, dodatkowo oprószam ulubionymi przyprawami. Ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę ok. 60 minut w 180 stopniach C. Grzanie góra - dół.
Filet z łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki o szerokości ok. 8 cm. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą i pieprzem.
Szpinak myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodaję drobno posiekany czosnek, przesmażam składniki minutę i dorzucam szpinak. Skrapiam sokiem z cytryny, podgrzewam, aż straci swoją objętość. Na koniec dodaję posiekane pomidory, gałkę muszkatołową, gęstą śmietankę, pieprz i sól. Mieszam i duszę całość ok. 5 minut.
Rozgrzewam drugą patelnię (u mnie grillowa), za pomocą pędzelka smaruję ją olejem. Na rozgrzanym ruszcie smażę łososia ok. 3-4 minuty z każdej strony, następnie obracam na drugą stronę i kontynuuję smażenie 1-2 minuty.
Na talerze wykładam upieczone ziemniaki, obok układam pierzynkę z suszonych pomidorów i ze szpinaku, a na to kawałki łososia. Na rybę wykładam jeszcze pozostały szpinak i suszone pomidory. Serwuję z ulubionymi dodatkami.
Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".