Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 400 g filetu z łososia
  2. sok z 1/2 cytryny
  3. pieprz, sól
  4. olej do smażenia
  5. 200 g świeżych liści szpinaku
  6. 15 suszonych pomidorów z zalewy
  7. 1 szalotka
  8. 2 ząbki czosnku
  9. sok z 1/2 cytryny
  10. 250 g gęstej śmietanki 36%
  11. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  12. pieprz, sól
  13. 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów do smażenia
  14. 10 średniej wielkości ziemniaków
  15. 4 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  16. pieprz, sól, czerwona papryka - solidna szczypta
  17. ulubiona surówka lub pomidorki koktajlowe do podania

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

Ziemniaki szoruję i osuszam. Każdego ziemniaka układam pomiędzy dwoma wykałaczkami i nacinam w cienkie paseczki, tworząc nacięcia w harmonijkę. Rozchylam ziemniaka i z pomocą pędzelka smaruję każde nacięcie oliwą z zalewy suszonych pomidorów, dodatkowo oprószam ulubionymi przyprawami. Ziemniaki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę ok. 60 minut w 180 stopniach C. Grzanie góra - dół.

Filet z łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki o szerokości ok. 8 cm. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą i pieprzem.

Szpinak myję i osuszam. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodaję drobno posiekany czosnek, przesmażam składniki minutę i dorzucam szpinak. Skrapiam sokiem z cytryny, podgrzewam, aż straci swoją objętość. Na koniec dodaję posiekane pomidory, gałkę muszkatołową, gęstą śmietankę, pieprz i sól. Mieszam i duszę całość ok. 5 minut.

Rozgrzewam drugą patelnię (u mnie grillowa), za pomocą pędzelka smaruję ją olejem. Na rozgrzanym ruszcie smażę łososia ok. 3-4 minuty z każdej strony, następnie obracam na drugą stronę i kontynuuję smażenie 1-2 minuty.

Na talerze wykładam upieczone ziemniaki, obok układam pierzynkę z suszonych pomidorów i ze szpinaku, a na to kawałki łososia. Na rybę wykładam jeszcze pozostały szpinak i suszone pomidory. Serwuję z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej