Przygotowanie
Do garnka wkładamy kalafiora, obrany korzeń pietruszki, obraną gruszkę bez gniazda z nasionkami i obrane ziemniaki. Całość zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy sól, cukier i gałkę i gotujemy ok 30 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Miękkie warzywa przekładamy do kielicha blendera i dodajemy pozostały w garnku płyn (mniej, jeśli chcemy by zupa była bardziej gęsta, cały, jeśli chcemy by krem był ciut lżejszy).
Dokładamy zimne masło i porządnie wszystko miksujemy na gładko.
W czasie kiedy warzywa się gotują, oczyszczamy szproty, myjemy je i osuszamy. Obtaczamy każdą szprotek w przyprawach i smażymy na chrupiąco.
Zupę z białych warzyw podajemy z chrupiącymi szprotami.
Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na bloga "Odczaruj Gary".