Czas przygotowania Czas przygotowania 25'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. jedna nieduża flądra
  2. pół cytryny
  3. pół pomarańczy
  4. 2 ząbki czosnku
  5. szalotka
  6. łyżka oliwy
  7. kubek kolorowych pomidorków koktajlowych
  8. bazylia, natka pietruszki
  9. 3 łyżki białej fasolki z puszki
  10. pół szklanki białego wina
  11. pół szklanki bulionu

Flądra w sosie z cytrusów z pomidorami i fasolką

Flądra w sosie z cytrusów z pomidorami i fasolką

Przygotowanie

Flądrę bez skóry oprószamy solą i pieprzymy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, pomidorki kroimy na pół a szalotkę siekamy na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i szalotkę, mieszamy 2 minuty i wrzucamy pomidory i fasolkę, solimy i dusimy pod przykryciem koło 10 minut. Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy flądrę i wlewamy bulion oraz sok z cytryny i pomarańczy, przykrywamy i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu

Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią i natką

 

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej, zapraszamy na bloga "Warszawski Smak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej