Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 80
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Śniadanie Obiad Kolacja

Składniki

  1. 4 płaty śledziowe
  2. 3 żółtka
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 1 łyżka kwaśnej śmietany
  5. ½ kieliszka whisky lub brandy
  6. mąki tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania
  7. posypka: papryka słodka, ostra i wędzona, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir sproszkowany

Faworki śledziowe

Faworki śledziowe

Przygotowanie

Śledzie odmoczyć i wraz z żółtkami zmiksować na gładką masę.

Dodać alkohol, śmietanę, proszek do pieczenia a na koniec mąkę. Uważać na konsystencję.

Wałkować na niezbyt cienkie płaty, wykrawać podłużne prostokąty. Formować jak faworki lub diablotki. Smażyć w głębokim tłuszczu. Po osączeniu tłuszczu i ostygnięciu obsypać posypką.

Wartości odżywcze (1 porcja)

kalorie białko tłuszcz węglowodany
142 kcal 11,2 g 9,9 g 0,7 g

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej