Czas przygotowania Czas przygotowania 45'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Łosoś bałtycki 160g, filet bez łusek
  2. Biała kapusta 200g, oddzielne liście, kształt i forma dowolna
  3. Raki 3 szt., ugotowane, w zalewie winnej
  4. Czosnek 1 ząbek, plasterki
  5. Koperek 1 łyżka, posiekany
  6. Masło, 1 łyżka
  7. Skórka z cytryny, 2 łyżeczki
  8. Olej rośliny
  9. Sól

Łosoś bałtycki smażony z białą kapustą, rakami w sosie maślanym z czosnkiem, koperkiem i skórką cytrynową

Łosoś bałtycki smażony z białą kapustą, rakami w sosie maślanym z czosnkiem, koperkiem i skórką cytrynową

Przygotowanie

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut od momentu wrzenia. Wody tylko tyle żeby przykrywało kapustę. Wyjmujemy i osuszamy, wodę zostawiamy.

Na dość szeroką patelnie wlewamy olej. Osuszamy łososia przy pomocy ręcznika papierowego i nacieramy solą. Jak olej jest bardzo gorący smażymy rybę od strony skóry dociskając od góry łyżką na samym środku wypukłą stroną tak aby skóra się równomiernie smażyła ale na tyle z wyczuciem żeby nie miażdżyć mięsa.

Smażymy ok 4 minut. W połowie smażenia dodajemy liście kapusty. Przekręcamy liście by się równomiernie obsmażyły. Przekręcamy rybę, smażymy jeszcze ok 1 minuty i przekładamy na talerz lub do miski tak jak ja.

Na patelnie z kapustą dajemy czosnek i po chwili raki, podlewamy ok 150ml wody po kapuście i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło, koperek, skórkę cytrynową i po chwili wyłączamy gaz. Rozpuszczające się masło zagęści sos, próbujemy na słoność i dodajemy do naszej ryby.

Raki można zastąpić pieczonymi ziemniakami. Technikę zachować tę samą.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej