Przygotowanie
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut od momentu wrzenia. Wody tylko tyle żeby przykrywało kapustę. Wyjmujemy i osuszamy, wodę zostawiamy.
Na dość szeroką patelnie wlewamy olej. Osuszamy łososia przy pomocy ręcznika papierowego i nacieramy solą. Jak olej jest bardzo gorący smażymy rybę od strony skóry dociskając od góry łyżką na samym środku wypukłą stroną tak aby skóra się równomiernie smażyła ale na tyle z wyczuciem żeby nie miażdżyć mięsa.
Smażymy ok 4 minut. W połowie smażenia dodajemy liście kapusty. Przekręcamy liście by się równomiernie obsmażyły. Przekręcamy rybę, smażymy jeszcze ok 1 minuty i przekładamy na talerz lub do miski tak jak ja.
Na patelnie z kapustą dajemy czosnek i po chwili raki, podlewamy ok 150ml wody po kapuście i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło, koperek, skórkę cytrynową i po chwili wyłączamy gaz. Rozpuszczające się masło zagęści sos, próbujemy na słoność i dodajemy do naszej ryby.
Raki można zastąpić pieczonymi ziemniakami. Technikę zachować tę samą.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego