Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 turbot
  2. pół puszki mleczka kokosowego
  3. 2 limonki
  4. 1 duża marchewka
  5. 1 cukinia
  6. jedna papryczka chili
  7. 1 główka czosnku
  8. 1 szalotka
  9. pieprz, sól, chili w płatkach
  10. olej kokosowy, olej sezamowy

Turbot w mleczku kokosowym

Turbot w mleczku kokosowym

Przygotowanie

  • zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ryby, turbot ma wyjątkowo pancerną i twardą skórę z ostrymi wypustkami, polecam się jej pozbyć jeszcze przed gotowaniem
  • w pierwszej kolejności obcinamy głowę potem płetwy (polecam użyć do tego nożyczek kuchennych), następnie skórę nacinamy przy ogonie i zawijamy na nóż aż do końca, ja wyjęłam również ikrę, ale jeśli lubicie możecie ja zostawić
  • tak przygotowaną rybę solimy i pieprzymy
  • na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, podsmażamy chwilkę czosnek w plasterkach i szalotkę
  • dodajemy rybę i posypujemy płatkami chili
  • dodajemy cukinię i marchewkę pokrojoną w paseczki przy użyciu obieraczki, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i  następnie wlewamy pół puszki mleczka kokosowego
  • skrapiamy olejem sezamowym i wkładamy limonki pokrojone w plasterki
  • przykrywamy i dusimy 5 minut
  • wykładamy na talerz i obficie posypujemy kolendrą
  • możemy jeść z ryżem

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na stronę Warszawski Smak.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej