Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Gładzica
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 gładzice
  2. 1/2 pęczku natki pietruszki
  3. sól, pieprz, sok z cytryny
  4. 5-7 ziemniaków
  5. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  6. przyprawa do ziemniaków
  7. czosnek granulowany
  8. słodka papryka
  9. tymianek
  10. bazylia
  11. 1/2 głowy białej kapusty
  12. 1 mała papryka czerwona
  13. 3/4 pora
  14. 2-3 mniejsze marchewki
  15. pęczek koperku i natki pietruszki
  16. zalewa: 1/4 szkl oleju, 1/4 szkl octu, 1/3 szkl cukru, 2 czubate łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki soli

Gładzica z pieczonymi ziemniakami

Gładzica z pieczonymi ziemniakami

Przygotowanie

Rybę oczyszczamy, przyprawiamy. Podobnie postępujemy z ziemniakami pokrojonymi w kosteczkę.

Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-25 min w 180 stopniach Celsjusza.

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczakach. Paprykę pokroić na paseczki, a por drobniej. Dodać do tego posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Przygotować zalewę. W garnku umieścić wszystkie składniki i zagotować. Następnie wymieszane warzywa zalać gorącą zalewą i odstawić na ok 1h. Po czym przełożyć do słoików i schować do lodówki. Podawać do obiadu.

Przepis autorstwa Klaudii Cesak. Zapraszamy na fanpage Zdrowa Kaloria.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej