Wartości odżywcze śledzia

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.

Poniżej szczegółowa rozpiska wszystkich wartości odżywczych śledzia.

Wartość energetyczna – 673 kJ; 162 kcal
Woda 70,9 g
Białko ogółem 16,3 g
Tłuszcz 10,7 g
Węglowodany 0 g
Cholesterol 64 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2,15 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 5,37 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 1,87 g

Składniki mineralne

Sód 89 mg,
Sól 0,223g
Potas 239 mg
Wapń 32 mg
Fosfor 219 mg
Magnez 24 mg
Żelazo 0,9 mg
Cynk 1,12 mg
Miedź 0,23 mg
Mangan 0,02 mg
Jod 24,3 µg

Witaminy

Wtinamina A 25 µg
Retinol 25 µg
Β-karoten 0 µg
Witamina D 19 µg
Witamina E 1,07 mg
Tiamina 0,02 mg
Ryboflawina 0,13 mg
Niacyna 2,9 mg
Witamina B6 0,42 mg
Foliany 5 µg
Witamina B12 13 µg

Aminokwasy

Alanina 1013 mg
Arginina 962 mg
cysteina 183 mg
fenyloalanina 587 mg
glicyna 1013 mg
histydyna 348 mg
izoleucyna 853 mg
kwas asparaginowy 1562 mg
kwas glutaminowy 2342 mg
leucyna 1297 mg
lizyna 1297 mg
metionina 494 mg
prolina 980 mg
seryna 880 mg
treonina 712 mg
tryptofan 207 mg
tyrozyna 552 mg
walina 1015 mg

Udział kwasów tłuszczowych w tłuszczu tkanki mięśniowej

tłuszcz 3,7 [%]
- SFA 28,6 [%]
- MUFA 30,7 [%]
- PUFA 40,7 [%]
- n-6 6,3 [%]
- n-3 34,4 [%]
- stosunek n-3 do n-6 5,5
- EPA 6,2 [ %]
- DHA 20,4 [%]

SFA – suma kwasów tłuszczowych nasyconych
MUFA – suma jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
PUFA – suma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
suma kwasów tłuszczowych n-6
suma kwasów tłuszczowych n-3
EPA – kwas eikozapentaenowy
DHA – kwas dokozaheksaenowy

Dzienne zapotrzebowanie

Energia

- Kobiety: 2100-2900 kcal/d; 
- Mężczyźni 2700-3700 kcal/d.

Białko

- Kobiety: 0,9 g/kg m.c./d; 
- Mężczyźni: 0,9 g/kg m.c./d.

Witamina A

Kobiety: 700 µg/d; 
Mężczyźni: 900 µg/d.

Tiamina

Kobiety: 1,1 mg/d; 
Mężczyźni: 1,3 mg/d.

Niacyna

Kobiety: 14 mg/d;
Mężczyźni: 16 mg/d.

Witamina B6

Kobiety: 1,3 mg/d; 
Mężczyźni: 1,3 mg/d.

Witamina B12

Kobiety: 2,4 µg/d; 
Mężczyźni: 2,4 µg/d.

Witamina D

Kobiety: 5-10 µg/d; 
Mężczyźni: 5-10 µg/d.

Witamina E

Kobiety: 8 mg/d; 
Mężczyźni: 10 mg/d.

Witamina K

Kobiety: 55 µg/d; 
Mężczyźni: 65 µg/d.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej