Węgorz

Węgorze żyją bardzo długo, zdarza się, że i powyżej 60 lat! Wszystkie europejskie węgorze odbywają rozród w jednym miejscu na świecie – w Morzu Sargassowym, na głębokości około 1000 m. Młode z pomocą Prądu Zatokowego wracają do Europy, gdy mają około 3 lat. Samice wpływają do rzek, samce zostają w strefie przybrzeżnej. W wodach słodkich przebywają średnio 7–8 lat. Dorosłe węgorze migrują do morza, żyją przy dnie w miejscach ciepłych i porośniętych, zimę spędzają zagrzebane w mule. Samica osiąga nawet 200 cm długości i wagę 4–6 kg. Samce są mniejsze – do 60 cm długości.

Węgorz to ryba luksusowa, o wybornym, delikatnym, jędrnym, białym, soczystym mięsie. Prawie nie ma ości, jest jednak tłusty i ciężkostrawny. Zazwyczaj podaje się go z patelni, wędzi lub marynuje.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej