Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Stornia: dwa duże filety całe bez skóry i dwa mniejsze drobno posiekane
  2. Masło 15g
  3. Szparagi zielone ok 10 szt.
  4. Ugotowane młode ziemniaki 4szt.
  5. Cebula 30g
  6. Czosnek posiekany 1 ząbek
  7. Śmietanka 30% 150-200ml
  8. Czosnek niedźwiedzi suszony 1 mała łyżeczka
  9. Koperek drobno pokrojony 20g
  10. Łyżeczka świeżo startego chrzanu
  11. Sól do smaku
  12. Starta skórka z cytryny oraz połówka cytryny do wyciśnięcia
  13. Olej rzepakowy do smażenia

Stornia smażona na maśle z pieczonymi szparagami i ziemniakami w sosie śmietanowym z koperkiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i chrzanem

Stornia smażona na maśle z pieczonymi szparagami i ziemniakami w sosie śmietanowym z koperkiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim i chrzanem

Przygotowanie

Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Gdy się rozpuści, a patelnia zrobi się bardzo gorąca, zaczynamy smażyć duże filety, z każdej strony po ok 1,5-2 minuty. Delikatnie solimy. Jak filety się „zezłocą” zdejmujemy z patelni i skraplamy sokiem z cytryny.

Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy szparagi, cebulę oraz młode ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Gdy zawartość patelni nam się przyrumieni, dodajemy posiekane mniejsze filety storni oraz czosnek. Chwilę mieszamy i zalewamy śmietanką, którą redukujemy na gęsty sos na małym ogniu. Pod koniec redukcji dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi oraz chrzan.

Gdy sos jest gotowy a jego gęstość nas zadawala wyłączamy gaz i solimy do smaku. Układamy warzywa w misce (lub na płaskim talerzu, gdy ktoś się upiera), na górę kładziemy filety storni i posypujemy startą skórką z cytryny.

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej