Przygotowanie
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Gdy się rozpuści, a patelnia zrobi się bardzo gorąca, zaczynamy smażyć duże filety, z każdej strony po ok 1,5-2 minuty. Delikatnie solimy. Jak filety się „zezłocą” zdejmujemy z patelni i skraplamy sokiem z cytryny.
Na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy szparagi, cebulę oraz młode ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Gdy zawartość patelni nam się przyrumieni, dodajemy posiekane mniejsze filety storni oraz czosnek. Chwilę mieszamy i zalewamy śmietanką, którą redukujemy na gęsty sos na małym ogniu. Pod koniec redukcji dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi oraz chrzan.
Gdy sos jest gotowy a jego gęstość nas zadawala wyłączamy gaz i solimy do smaku. Układamy warzywa w misce (lub na płaskim talerzu, gdy ktoś się upiera), na górę kładziemy filety storni i posypujemy startą skórką z cytryny.
Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".