Rodzajów ryb jest wiele – i każdej warto spróbować, by odkryć ich różnorodne smaki. Jeżeli jednak to początek naszej przygody z rybami, poniżej kilka rad, od jakich gatunków warto zacząć i przy jakiej okazji.
Jeśli przygotowujemy przyjęcie, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów jego przyrządzania jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie. Na słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do eksperymentów jest ogromne.
Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażamy sobie imprezy bez sałatki z majonezem – urozmaićmy ją szprotami. Szprot będzie pasował i do jajka, i do ziemniaków, i do warzyw. Dobrze odnajdzie się także w formie pasty z twarożkiem i pomidorami.
Gdy myślimy o obiedzie, warto zaopatrzyć się w dorsza. Ta ryba ma delikatny, słodkawy smak, dzięki temu pasuje do bardzo wielu dań.
Dorsza można serwować z dodatkiem sosu, np. cytrynowego, z botwinki lub z suszonymi pomidorami. Doskonale będzie też smakował pieczony z warzywami, smażony w boczku czy jako składnik popularnej ryby po grecku. Miłośnicy orientalnych smaków mogą wykorzystać go do przyrządzenia potraw inspirowanych indyjskim curry, malezyjską laksą czy tajskimi rosołami. Dobrze sprawdzi się też przy robieniu pulpetów lub kotlecików.
A może chcemy sobie przypomnieć klasyk z wakacji nad morzem, czyli smażoną rybkę? Wtedy dorsz także się przyda, ale świetnie sprawdzą się w tej roli też płoć czy flądra.
Gdy planujemy wyjątkowy wieczór, postawmy na solę – jedną z najszlachetniejszych ryb o bardzo delikatnym smaku.
Solę można podsmażyć, a następnie połączyć ze szpinakiem, gorgonzolą i migdałami lub, jeśli wolimy bardziej dietetyczną wersję, upiec z warzywami. Ryba ta doskonale też sprawdza się jako składnik risotto.
Jednak jeśli chcemy zrobić na naszych gościach szczególne wrażenie, połączmy solę z owocami morza. Sposobów jest wiele, a z pomocą przychodzą przepisy z południa Europy: zuppa di pesce (włoska zupa rybna), sola pieczona z małżami czy przygotowywana w białym winie z krewetkami.