Mięso stanowi podstawę diety przeciętnych mieszkańców naszego kraju. Jest bogate w białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz PP – niacyna. Dlatego tak ważne jest spożywanie mięsa i jego przetworów przez dzieci oraz młodzież w okresie dorastania i dojrzewania.
Wyróżniamy mięso białe i czerwone. Mięso białe to przede wszystkim mięso drobiowe, ale również i ryby, mięso czerwone to mięso: wołowe, wieprzowe, baranie.
Białko, które występuje w mięsie, jest wysokowartościowe, zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Są to albuminy, globuliny, nukleoproteidy, kolagen i elastyna. W mięsie znajduje się przeciętnie od 15 do 20 proc. białka (w mięsie chudym białka jest więcej). Człowiek potrzebuje od 0,8 do 1,0 g białka na 1 kg masy ciała. 100 g chudego mięsa zaspokaja od 28 do 36 proc. dziennego zapotrzebowania na białko.
Bardzo istotnym składnikiem mięsa jest żelazo hemowe (niehemowe występuje w produktach roślinnych). Żelazo hemowe jest łatwo przyswajane, stopień wchłaniania nie jest uzależniony od obecności innych składników odżywczych.
W mięsie znajdziemy spore ilości ważnych dla naszego rozwoju substancji, jak witaminy z grupy B (B3, B6, B12), cynk, selen oraz wiele innych minerałów. Niektóre z nich występują także w pokarmach roślinnych, ale nie są tak dobrze przyswajane.
Mimo wielu zalet mięsa, jako składnika diety, w Polsce coraz popularniejsze staje się odżywianie bezmięsne. Jednocześnie część osób zastanawia się, czy ryby mogą być alternatywą dla mięsa drobiowego i czerwonego.
Otóż tak! Ryby są doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Ze względu na obecność w rybach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 czy niezbędnych aminokwasów (w tym lizyny, metioniny i cysteiny), nie powinniśmy w stu procentach opierać diety na produktach wyłącznie roślinnych.
Ryby obecne na naszym rynku (bałtyckie, poławiane w innych akwenach, hodowlane w Polsce czy za granicą) charakteryzują się zróżnicowaną zawartością składników o znaczeniu odżywczym i prozdrowotnym.
Tkanka mięśniowa ryb odznacza się bardzo korzystnym składem niezbędnych aminokwasów, szczególnie lizyny. Nadwyżki aminokwasów niezbędnych, zawarte w tkankach mięśniowych ryb, mogą uzupełniać niedobory tych aminokwasów w białkach roślinnych. Dzięki temu organizm optymalnie wykorzystuje białka mieszanej diety. I co bardzo istotne, wzbogacają ją w najcenniejsze kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Dlaczego ryba jest dobrym substytutem mięsa zwierząt rzeźnych? Wartość odżywcza ryb wynika z zawartego w nich lekko strawnego białka, wysoko wartościowych tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin.