Białko uznawane za najważniejszy makroskładnik w diecie ludzi aktywnych powinno być uzupełniane przede wszystkim ze źródeł zwierzęcych. Ryby dostarczają nie tylko protein, są również cennym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych.
Dania z ryb mogą stanowić doskonały element diety, gdy chcemy zredukować tkankę tłuszczową.
Zawierają łatwo przyswajalne białko – dla białka ryb strawność wynosi do 97 proc. Wynika to z niewielkiej zawartość kolagenu i śladowych ilości elastyny. Produkty rybne są najlepszym źródłem białka spośród produktów pochodzenia zwierzęcego, w świeżym mięsie ryby znajduje się od 13–24 proc. białka. Wskaźnik jakości żywieniowej INQ (Index Nutritional Quality – wyraża stopień, w jakim spożywany produkt, pokrywając zapotrzebowanie energetyczne człowieka, zaspokaja jednocześnie jego zapotrzebowanie na określony składnik odżywczy) dla grupy ryb i przetworów rybnych wynosi 7,61 i jest wyższy niż dla jaj oraz dwukrotnie wyższy niż dla produktów mięsnych i mleczarskich.
Skład aminokwasowy białka mięsa ryb jest bardzo korzystny z punktu widzenia żywieniowego, nawet w rybach przetworzonych technologicznie. Wynika to z faktu, że mięso ryb poddaje się szybkiej i krótkiej obróbce w wysokich temperaturach. W efekcie zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach nawet przekraczających zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.
Charakterystyczną cechą mięsa ryb morskich jest fakt, że ilość tłuszczu w porównaniu z białkiem jest zwykle dwa razy wyższa. Występuje w proporcji 20 g białka do 40 g tłuszczu. Bardzo ważne jest, że to przede wszystkim tłuszcz bogaty w kwasy omega-3. Poleca się je każdemu „atlecie”, a także osobom, które nie uprawiają sportu. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają działanie przeciwzapalne i hamują powstawanie wolnych rodników. Kwasy tłuszczowe DHA i EPA możemy dostarczyć praktycznie tylko z ryb. EPA i DHA sprzyjają działaniu profilaktycznemu w przypadku nadciśnienia tętniczego, korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają ogólną kondycję zdrowotną.
Cały sekret prozdrowotnych właściwości ryb tkwi w odpowiednim przygotowaniu – nie powinniśmy smażyć ich na głębokim tłuszczu w panierce. Zdecydowanie należy wybierać pieczenie, gotowanie lub grillowanie. Dodatki w postaci frytek, ziemniaków, mąki i bułki tartej warto zamienić na kaszę lub ryż i bardzo dużo warzyw. Natomiast, aby wydobyć i podkreślić smak ryb, używajmy w kuchni soku z cytryny lub ziół, takich jak natka pietruszki, bazylia lub tymianek.
Ryby są też idealnym posiłkiem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu – danie z ryb można przygotować w mniej niż 15 minut!