Certyfikat MSC oraz polski znak Naturalnie Bałtyckie gwarantują, że dziko żyjąca ryba została złowiona i przetworzona zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób.
Tym biało-niebieskim logiem są oznaczane produkty certyfikowane przez MSC (Marine Stewardship Council). Ten znaczek gwarantuje, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, spełniających surowe normy środowiskowe ustalone przez MSC.
Certyfikat MSC jest ważny 5 lat i podlega corocznym audytom. Rybacy muszą stale usprawniać swoje działania, co jest warunkiem certyfikacji. Wszystko po to, by zagwarantować, że poławianie prowadzone jest w sposób odpowiedzialny oraz by zachęcać rybaków do wykorzystywania nowszych i lepszych sposobów na zachowanie dobrostanu środowiska morskiego.
Więcej informacji znajdziesz na: www.msc.org/pl
Certyfikat MSC gwarantuje, że rybami i owocami morza z danego łowiska będziemy mogli cieszyć się i my, i następne pokolenia. A to dlatego, że połowy są prowadzone w sposób zapewniający zachowanie struktury, produktywności, funkcji oraz różnorodności ekosystemu morskiego.
O przestrzeganie standardów MSC dbają niezależni eksperci, którzy regularnie sprawdzają, czy dane rybołówstwo spełnia kryteria certyfikacji. Identyczne zasady dotyczą również producentów. Niebieskim certyfikatem MSC mogą być wyróżnione jedynie produkty wytworzone z ryb, które pochodzące z certyfikowanych łowisk – stabilnych i dobrze zarządzanych.
Na całym świecie dostępnych jest ponad 30 000 produktów rybnych i owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów.
Podczas zakupów wybieraj ryby i owoce morza z niebieskim logo.
Obecnie prowadzone są starania nad uzyskaniem certyfikatu dla polskich połowów szprota i śledzia (m.in. przez Kołobrzeską
Grupę Producentów Ryb) oraz ryb płaskich. Zakończenie procesów oceny przewidziane jest na koniec 2020 roku.
Już blisko 1000 produktów z niebieskim znakiem MSC znajdziemy w polskich sklepach – zarówno w popularnych supermarketach, jak i osiedlowych sklepikach.
Ryby i produkty rybne z certyfikatem są dostępne w sklepach takich sieci, jak np.: Lidl, Carrefour, ALDI, Kaufland, Biedronka, Makro Cash & Carry.
Producenci, których produkty oznaczone są certyfikatami MSC to np.: FRoSTA (tylko dzikie ryby i owoce morza), Mirko (najwięcej produktów śledziowych z certyfikatem MSC na polskim rynku), SEKO, King Oscar, Sushi Factory, Contimax, HiPP, Bobovita, Danone, Lisner, Suempol.
Certyfikatem MSC może się też pochwalić ponad połowa firm przetwórczych w Polsce, np. takich jak Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb.
Na stronie www.msc.org/pl, można wyszukać dostępne w Polsce produkty rybne i owoce morza z certyfikatem MSC.
Żródło: www.msc.org/pl