Certyfikat zrównoważonego rybołówstwa

Certyfikat MSC oraz polski znak Naturalnie Bałtyckie gwarantują, że dziko żyjąca ryba została złowiona i przetworzona zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób.

Tym biało-niebieskim logiem są oznaczane produkty certyfikowane przez MSC (Marine Stewardship Council). Ten znaczek gwarantuje, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, spełniających surowe normy środowiskowe ustalone przez MSC.

Certyfikat MSC jest ważny 5 lat i podlega corocznym audytom. Rybacy muszą stale usprawniać swoje działania, co jest warunkiem certyfikacji. Wszystko po to, by zagwarantować, że poławianie prowadzone jest w sposób odpowiedzialny oraz by zachęcać rybaków do wykorzystywania nowszych i lepszych sposobów na zachowanie dobrostanu środowiska morskiego.

Więcej informacji znajdziesz na: www.msc.org/pl

Standardy MSC

Certyfikat MSC gwarantuje, że rybami i owocami morza z danego łowiska będziemy mogli cieszyć się i my, i następne pokolenia. A to dlatego, że połowy są prowadzone w sposób zapewniający zachowanie struktury, produktywności, funkcji oraz różnorodności ekosystemu morskiego.

O przestrzeganie standardów MSC dbają niezależni eksperci, którzy regularnie sprawdzają, czy dane rybołówstwo spełnia kryteria certyfikacji. Identyczne zasady dotyczą również producentów. Niebieskim certyfikatem MSC mogą być wyróżnione jedynie produkty wytworzone z ryb, które pochodzące z certyfikowanych łowisk – stabilnych i dobrze zarządzanych.

Ryby ze zrównoważonych połowów

Na całym świecie dostępnych jest ponad 30 000 produktów rybnych i owoców morza pochodzących ze zrównoważonych połowów.
Podczas zakupów wybieraj ryby i owoce morza z niebieskim logo.

Obecnie prowadzone są starania nad uzyskaniem certyfikatu dla polskich połowów szprota i śledzia (m.in. przez Kołobrzeską
Grupę Producentów Ryb) oraz ryb płaskich. Zakończenie procesów oceny przewidziane jest na koniec 2020 roku.

Gdzie można kupić certyfikowane produkty

Już blisko 1000 produktów z niebieskim znakiem MSC znajdziemy w polskich sklepach – zarówno w popularnych supermarketach, jak i osiedlowych sklepikach.

Ryby i produkty rybne z certyfikatem są dostępne w sklepach takich sieci, jak np.: Lidl, Carrefour, ALDI, Kaufland, Biedronka, Makro Cash & Carry.

Producenci, których produkty oznaczone są certyfikatami MSC to np.: FRoSTA (tylko dzikie ryby i owoce morza), Mirko (najwięcej produktów śledziowych z certyfikatem MSC na polskim rynku), SEKO, King Oscar, Sushi Factory, Contimax, HiPP, Bobovita, Danone, Lisner, Suempol.

Certyfikatem MSC może się też pochwalić ponad połowa firm przetwórczych w Polsce, np. takich jak Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb.

Na stronie www.msc.org/pl, można wyszukać dostępne w Polsce produkty rybne i owoce morza z certyfikatem MSC.

 

10 powodów, dla których warto wybierać produkt z certyfikatem MSC

  1. Chronisz zasoby mórz i oceanów. Na świecie aż 90 proc. zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. To obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie!
  2. Chronisz złożone ekosystemy mórz i oceanów. Ryby z certyfikatem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, sprzyjają innym zwierzętom morskim i w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski.
  3. Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. Zrównoważone połowy, minimalizując przyłów, sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków.
  4. Masz gwarancję, że ryby pochodzą z legalnych i pewnych źródeł. Tzw. identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC. System ten pozwala na monitorowanie łańcucha dostaw, dzięki czemu uniemożliwia wprowadzanie zagrożonych ryb i owoców morza na rynek.
  5. Dostajesz gotowe rozwiązanie. Nie musisz być ekspertem, żeby wiedzieć, które ryby i owoce morza wybierać. Wystarczy wrzucić do koszyka sklepowego produkt z niebieskim znakiem MSC.
  6. Wspierasz ludzi, których byt bezpośrednio lub pośrednio zależy od przemysłu rybnego. Oceany zapewniają środki utrzymania dla 1/10 ludzi na świecie. Pustoszenie oceanów zagraża przybrzeżnym rybackim społecznościom i gospodarkom w wielu regionach na świecie.
  7. Możesz kupować z pełnym przekonaniem. Przetwórcy, sklepy i restauracje, którzy współpracują z MSC, muszą zagwarantować, że ryby i owoce morza pochodzą ze zrównoważonych połowów i nie są wymieszane z niecertyfikowanymi produktami.
  8. Jest z czego wybierać: propozycje na każdą kieszeń. Niebieski znak MSC znajdziesz w sklepach na całym świecie, zarówno na popularnych śledziach, jak i na luksusowym kawiorze.
  9. Pomagasz wprowadzać zmiany. Wybierając niebieski znak MSC, wspierasz rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony. Zachęcasz sprzedawców, by zaopatrywali się u certyfikowanych dostawców, a to skłania nowych rybaków do przystąpienia do programu.
  10. Zapewniasz ryby i owoce morza dla przyszłych pokoleń. Możesz cieszyć się rybami i owocami morza, wiedząc, że jutro nadal będzie ich pod dostatkiem.

Żródło: www.msc.org/pl

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej