Makrela

Makrela to gatunek silnej, szybko płynącej ryby pelagicznej występującej w wodach północnego Atlantyku od Północnej Norwegii i Islandii po Zachodnią Afrykę i Wyspy Azorskie. Występuje również w Morzu Północnym, zachodnim Bałtyku, Morzu śródziemnym i Czarnym.

Zaskakująco wszechstronny i zdrowy posiłek

Wędruje dużymi stadami, często tuż pod powierzchnią wody. Potrafi pokonać dystans nawet 500 km. W miesiącach zimowych przemieszcza się w głębsze rejony wody. Ponieważ nie posiada pęcherza pławnego, pozostaje w bezustannym ruchu.

Ciało makreli jest wrzecionowate i opływowe, okrągłe w przekroju poprzecznym. Makrela na grzbiecie jest ciemna, niebieskawo-zielonawa z ciemnymi plamami, boki natomiast ma srebrzysto-białawe, podobnie jak spód. Szeroka paszcza jest wyposażona w drobne zęby. Jej skóra jest niesamowicie gładka, co zawdzięcza drobnym łuskom. Posiada dwie płetwy grzbietowe, za którymi znajduje się jeszcze 5 małych płetewek.

Dojrzałość płciową osiąga w 2-3 roku życia, przy długości ok. 30cm. Maksymalnie osiąga długość ponad 50 cm i wagę do 3,5 kg. Dożywa do 20 lat.

Jest jednym z ważniejszych gatunków poławianych przemysłowo. Ceniona przez konsumentów w postaci wędzonej, ale jest równie ciekawą i smaczną propozycją jest podanie jej w postaci grillowanej tuszy.

Perłowo – białe mięso makreli jest doskonałym źródłem białka, w tym egzogennych aminokwasów takich jak lizyna czy izoleucyna. Jest rybą tłustą, bogatą w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które regulują poziom trójglicerydów we krwi, poprawiają ukrwienie i sprężystość naczyń krwionośnych. Występujące w mięsie witaminy A oraz D, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają samopoczucie, pomagają wbudowywać fosfor i wapń w kościec, oraz mają pozytywny wpływ na skórę i wzrok.

Makrela jest również doskonałym źródłem fosforu, potasu, ale także selenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Z żywieniowego punktu widzenia najlepszym wyborem jest świeża makrela, gdyż posiada najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Jeżeli przygotujemy ją na parze lub w piekarniku bez dodatku oleju, to stanowić będzie zdrowy i niskokaloryczny posiłek.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej