Śledzie a la Bismarck na placku z jabłka i chrzanu

Wędrówka śladami Kuchni Bałtyckiej zaprowadziła Wita na trop przepisu liczącego sobie ponad 150 lat. Śledzie a la Bismarck to duma pewnej stralsundzkiej firmy. Wit mógł przypatrzeć się procesowi powstawania tego przysmaku, co zainspirowało go do przygotowania swojej propozycji.

Lista składników:

- 3 zasolone płaty śledzia
- 300 ml wody
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- 25-30 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 szt. ziela angielskiego
- łyżeczka gorczycy
- 1 pigwa
- 2 jabłka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 300 g mąki uniwersalnej
- olej rzepakowy
- 1 jajko
- garść pędów groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- sól

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej