Kanapka ze smażonym śledziem polana żółtkiem jajka

Zachody Słońca nad Bornholmem to spektakl sam w sobie. Nas zauroczyło również Słońce nad Gudhjem. Sol over Gudhjem, to tradycyjna kanapka rodem z Bornholmu. W swej najbardziej klasycznej wersji spotykana tylko w Gudhjem właśnie. Polecamy udać się spróbować jej u źródła lub spróbować samodzielnie przyrządzić według przepisu Wita, inspirowanego pobytem na tej bałtyckiej wyspie.

Składniki:

- 1 płat surowego śledzia
- prostokątny chleb razowy
- 25 g masła
- 1 mała kalarepa
- 5-6 rzodkiewek
- 2 żółtka jajek
- 1 łyżeczka wędzonej soli
- 1 cebula dymka
- olej rzepakowy do smażenia
- cytryna do starcia skórki

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej