Fish and chips z turbotem

Fish and chips to oczywiście sztandarowe danie kuchni brytyjskiej, które można jednak napotkać w wielu innych krajach. My spróbowaliśmy wersji szwedzkiej, przy okazji spotkania w Malmö (obejrzyj ten odcinek: https://youtu.be/NtO5CfewIb4). Po powrocie do Polski, Wit przygotował swoją wersję...

Składniki:

- 3-4 filety z turbota bez skóry,
- 2 jajka,
- mąka do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- 250 g groszku,
- 50 g masła.
- 1 dymka.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej