Odcinek 7. „Dziwno-fajnie - Dziwnów"

“Dziwny jest ten świat” śpiewał Czesław Niemen. A ja dodałbym jeszcze od siebie, że także ciekawy bardzo. Bałtyk ma dwa oblicza. Jedno jest pełne turystów i gwaru, drugie przypomina sen zimowy. Można powiedzieć, że trafiłem akurat na okres przejściowy.

NIeraz zastanawiałem się, czy rybołówstwo to tylko męski zawód? Ciekaw jestem, jak to wygląda z perspektywy kobiet...

Wyznaję w zasadę, że nie zajdzie się w życiu daleko bez wiedzy o przeszłości i swoich korzeniach. Właśnie tam jest najwięcej inspiracji. Tak więc ruszam w przód, ale zaglądając na chwilę w przeszłość. To w tym odcinku gotuje w warunkach, które mi najbardziej odpowiadają. Co więcej? Szkoda czasu! Ruszajmy!

Przepis do Odcinka 7

Polska paella z sandaczem i śledziami na pęczaku w pomidorach ze szpinakiem. Z czarnym czosnkiem, migdałami, wędzonym węgorzem oraz chrzanem.

Przepis na 4 porcje:

Składniki:

  • Sandacz filet 250g (pokrojone w kawałki 2-3 cm)
  • Śledź bałtycki płat świeży 200g (pokrojony jak sandacz)
  • Cebula 100g (drobna kostka)
  • Migdały płatki 20g
  • Pomidory 2 szt. (pokrojone w mniejsze kawałki)
  • Czarny czosnek 2-4 ząbki (posiekany)
  • Wywar rybny z lubczykiem 250ml
  • Pęczak 400g ugotowany
  • Wędzony węgorz ok. 200g
  • Chrzan do starcia
  • Kwaśna śmietana 150-200g
  • Natka pietruszki 3-4 gramy
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przepis:

Mocno rozgrzewamy olej na patelni z wysokim rantem. Smażymy sandacza od strony skóry i po około minucie dokładamy śledzie. Dodajemy cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy migdały. Przez chwilę smażymy całość i dorzucamy pomidory oraz szpinak. Po chwili podlewamy wywarem rybnym i zagotowujemy. Dodajemy pęczak oraz czarny czosnek. Solimy do smaku. Gdy wszystko się zagrzeje, zdejmujemy z ognia. Na górę obficie ścieramy chrzan wedle uznania, polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pozostaje tylko porwać chleb i jeść.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej