Odcinek 6. „Pomiędzy słodkim a słonym - Międzyzdroje"

Natura! To jest to! Zdrowie, ruch i dobre jedzenie! Bałtyk to nie tylko słona woda, dlatego na talerzu będzie słodko-słono, czyli tak jak najbardziej lubię. Spotkam na swojej drodze osobę, która w pełni poświęca się dla natury i dba o jej kondycję, co zawsze bardzo szanuję. Nakarmię również wspaniałych gości, którzy nauczą mnie techniki niezwykle przydatnej w sytuacjach kryzysowych. Ponadto spotkam zwierzę, wzbudzające respekt już samym swoim wyglądem. Zapraszam!

Przepis do odcinka 6.

Sandacz z rakami i rydzami oraz kasza gryczana z trawą żubrową oraz solą wędzoną.

Przepis na 1 porcje

Składniki:

  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Masło 15g
  • Rydze 3-4 szt.
  • Raki 2-3 szt. (ugotowane)
  • Trawa żubrowa parę liści
  • Wino białe 120 ml
  • Kasza gryczana palona ugotowana 180g
  • Sól wędzona szczypta
  • Koperek 2g posiekany
  • Sandacz filet 160g
  • Masło 15g
  • Cytryna ½ do wyciśnięcia

Przepis:

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy masło (15g) oraz rydze. Smażymy ok. 2 min i dokładamy raki. Podlewamy winem i dodajemy trawę żubrową. Gotujemy dosłownie chwilkę i dorzucamy kaszę gryczaną, koperek oraz sól wędzoną roztartą w moździerzu. Mieszamy starannie, żeby wszystko się zagrzało i wyłączamy gaz. Nakładamy do miski.

Solimy rybę od strony mięsa. Na suchą patelnię wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje, smażymy sandacza od strony skóry, na początku delikatnie dociskając. Smażymy ok 3 min. Gdy skóra się zarumieni, przewracamy rybę. Dodajemy masło oraz sok z cytryny. Smażymy ok. minuty i przekładamy do miski na kaszę gryczaną z rakami i rydzami.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej