Odcinek 5. „Wkoło Bałtyku, koło brzegu - Kołobrzeg"

Nad morzem jak w życiu: raz słońce, raz deszcz. I właśnie o to chodzi, żeby było ciekawie i zmiennie. Lokalny produkt który ma mnóstwo zastosowań? A i owszem, znajdzie się! Stara prawda gastronomiczna mówi, że kucharza poznasz po jego zupach... sprawdzimy. Jako kucharz skupiam się na składnikach i ich pochodzeniu, ale tym razem zobaczyłem „coś" większego. Na szerszą skalę, że tak powiem. Tak więc zapraszam! Zapraszam na piąty odcinek mojej przygody nad Bałtykiem. Ahoj!

Przepis do odcinka 5.

Stornia z ogórkiem kołobrzeskim na fasoli wrzawskiej z polskim chorizo.

Przepis na 1 porcję.

Składniki:

  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • Polskie „chorizo" 100g,
  • Fasola biała „duży jaś" 180g (ugotowana),
  • Czerwona cebula 80g,
  • Solanka 150ml,
  • Kminek mielony szczypta,
  • Flądra 2 filety bez skóry,
  • Solanka 100ml,
  • Ogórek kołobrzeski 1szt. *w plasterki,
  • Masło 20 i 15g,
  • Ziarna konopii łuskane 2g.

Przepis:

na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na chrupko kiełbaskę pokrojoną w drobne paski. Dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i szklimy. Dodajemy fasolę i smażymy dosłownie chwilę. Podlewamy solanką i gdy się zagotuje, wyłączamy gaz. Dodajemy zimne masło i szczyptę kminku.

Na odrobinie rozgrzanego oleju smażymy flądrę 1,5 min z jednej strony i przewracamy. Dodajemy ogórka i podlewamy solanką. Ponownie: gdy się zagotuje wyłączamy gaz i dodajemy masło. Nakładamy do miski fasolę z kiełbasą, na nią rybę z ogórkiem i posypujemy ziarnami konopii.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej