Odcinek 3. „Farbowany czy naturalny - Łeba i okolice"

No dobra! Wiem coraz więcej i jak to mówią „im dalej w las" (w tym wypadku raczej „w morze") tym bardziej rozumiem, że w prostocie siła. W tym odcinku spotkam się z rybakami i nie ukrywam że jako człowiek pracy właśnie na takie spotkanie czekałem, aby jeszcze bardziej zagłębić się w temat ryb bałtyckich. Spróbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie, czy farbowany, czy naturalny jest lepszy. Rozpędziłem się i w tym odcinku ugotuje dwa dania, pierwsze dzięki uprzejmości mojego rozmówcy, a drugie w wymarzonych okolicznościach przyrody. Dane mi będzie spędzić czas z rodziną, której historia w wyjątkowy sposób splata się z Bałtykiem. Nawiedzi mnie też stara znajoma artystów, filozofów i myślicieli... Rozbudziłem Waszą ciekawość? Zatem ruszajmy! 

Przepisy do odcinka 3

Łosoś bałtycki z omletem, kiszoną kapustą oraz sosem z siemienia lnianego.

Składniki na 1 porcję:

  • Łosoś bałtycki filet bez łusek 200g
  • Masło 15g+10g
  • Cytryna ½ do wyciśnięcia
  • Siemię lniane brązowe 150g
  • Olej rzepakowy 200ml
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Kminek 1 łyżeczka
  • Jajka 2szt.
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól

Przepis:

Na suchej patelni prażymy siemię lniane ok 2min. mieszają. Studzimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy olej, kminek, cukier i blędujemy na gładki sos pod koniec soląc do smaku. Ubijamy na sztywno jajka z odrobiną soli. Na patelni rozpuszczamy masło(10g). Wlewamy jajka i zmniejszamy gaz. Omleta smażymy tylko z jednej strony. Pod koniec smażenia składamy omleta na pół, dzięki temu dojdzie w środku.

Na suchą patelnię wlewamy olej i jak jest gorący smażymy łososia od strony skóry. Staramy się smażyć od tej strony jak najdłużej aż skóra się mocno przyrumieni. Przekręcamy rybę, dodajemy masło oraz wyciskamy sok z cytryny. Smażymy jeszcze ok minuty i gotowe.

Do miski wlewamy sos, kładziemy kapustę, omlet, rybę i dekorujemy listkami natki.

Śledź bałtycki na chałce z kaszanką z jajem sadzonym i dymką.

Składniki na 1 porcję:

  • Śledź bałtycki 1szt.
  • Kaszanka 200g
  • Chałka 1 kromka ok 1,5cm
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Jajko 1szt.
  • Dymka do posypania.
  • Masło 10g
  • Sól morska

Przepis:

Śledzia myjemy i patroszymy. Odcinamy górną i boczne płetwy. Nacinamy dookoła ogon tak żeby się trzymał na kręgosłupie i odcinamy głowę. Stawiamy śledzia na desce brzuchem do dołu i mocno dociskamy od góry. Śledź powinien się rozpłaszczyć. Przekręcamy rybkę skórą do dołu i trzymając za ogon wyciągamy kręgosłup.

Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy chałkę. Przekładamy chałkę na talerz a na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Obieramy kaszankę z flaka i smażymy na chrupko rozdrabniając drewnianą łyżką. Przekładamy kaszankę na chałkę. Wycieramy staranie patelnię na którą znów wlewamy odrobinę oleju. Smażymy śledzia od strony skóry ok 1,5 minuty. Delikatnie solimy solą morską i przekręcamy na drugą stronę. Smażymy ok 1min i przekładamy na kaszankę. Robimy jajko sadzone na górę i posypujemy dymką.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej