Odcinek 2. „Flądra czy stornia oto jest pytanie - Półwysep Helski"

Drugi dzień podróży, kolejna miejscowość i kolejni bardzo fajni, ciekawi i inspirujący ludzie z wielkim sercem do Bałtyku. Im dalej od dużego miasta, tym bardziej docierać do mnie będzie, że to dobry kierunek. Poprowadzę nietypowy transport i spotkam dalekiego kuzyna mojej deskorolki. Siądę po drugiej stronie stołu i pewien szef kuchni ugotuje dla mnie coś specjalnego. Moimi gośćmi (choć tak naprawdę, to oni mnie ugoszczą), będą ludzie pełni pasji do Bałtyku i ryb bałtyckich. Moja ciekawość kulinarna skieruje się w stronę najpopularniejszej płaskiej ryby na wybrzeżu. Wezmę też na warsztat klasyka klasyków. Jesteście ciekawi? Zapraszam na kolejny dzień przygody!

Przepis do odcinka 2. - Zupa ogórkowa na wywarze z flądry z imbirem.

Składniki na ok. 6 porcji

Wywar:

  • Cebula 2 duże sztuki
  • Marchewka 3 szt.
  • Pietruszka 3 szt.
  • Seler 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Liść laurowy 3-4 szt.
  • Ziele angielskie 5-7szt.
  • Flądra bałtycka 2 szt. (Wypatroszone bez głowy)

Zupa:

  • Marchewka 2 szt. (Starta na grubych oczkach)
  • Pietruszka 2 szt. (Jak marchewka)
  • Ziemniak 3 szt. Pokrojone w mniejsza kostkę
  • Seler 1 szt. (Jak marchewka)
  • Kiszone ogórki 1kg (jak marchewka)
  • Sok z kiszonych ogórków 0,5 L
  • Koperek 1 pęczek (mały)
  • Kasza jaglana 150g
  • Śmietanka 30-36% 300ml
  • Flądra bałtycka 2 szt.
  • Olej do smażenia
  • Świeży imbir do starcia na zupę. 

Przepis:

Opalamy nieobraną cebulę nad gazem i wraz z resztą składników zalewamy wodą (3L) w garnku i gotujemy ok 40-60min. na małym gazie. Jak warzywa zmiękną przecedzamy wywar.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, smażymy po kolei starte warzywa i przekładamy je do pustego garnka. Dodajemy ziemniaki i kaszę jaglaną. Jak ziemniaki są miękkie dodajemy kiszone ogórki oraz sok z nich. Gotujemy ok 10 min., wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę, posiekany koperek oraz solimy do smaku.

Na suchą patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest bardzo gorący smażymy dwie flądry ok 2 min z każdej strony. Jak flądra ostygnie ściągamy z niej mięso przy pomocy widelców.

Do miski wlewamy zupę na którą kładziemy mięso z flądry oraz ścieramy trochę imbiru.

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej