Odcinek 1. "Turbot gdański"

Głupio się przyznać, ale linia brzegowa polskiego Bałtyku, to najrzadziej odwiedzane przeze mnie kulinarne miejsce na mapie naszego kraju. Pierwszy odcinek: start podróży, dużo niewiadomych, jak to na początku bywa, ale jednocześnie czysta karta do zapisania. Gdańsk - przede wszystkim miasto ze swoją cudowną architekturą i zapachem morza podczas spacerów nad kanałami, dużo zabytków i historii, inspirujących do gotowania. To tutaj znajdę przedmiot, który będzie towarzyszył mi w reszcie podróży. Spotkam ludzi, z którymi porozmawiam o pasji do jedzenia i o tym jak przekazywać kulturę danego regionu poprzez dbanie o dziedzictwo kulinarne. Dowiem się też, że „śledź po kaszubsku" to nie ten w pomidorach. No i po raz kolejny przekonam się, że literatura i gotowanie mają ze sobą wiele wspólnego. Zapraszam Was na tę wspólną przygodę. 

Przepis do odcinka 1. - Turbot gdański

Smażony turbot bałtycki z szyjkami rakowymi i werbeną cytrynową. Na ziemniakach w śmietance z kawiorem z łososia.

Składniki na 3 porcje:

  • 6 filetów turbota,
  • szyjki rakowe 200g,
  • werbena cytrynowa 6-7 listków,
  • ziemniaki 600g (obrane i pokrojone w kostkę ok 1 cm),
  • śmietanka 30-36% 250ml,
  • kminek mielony szczypta,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • masło 20g (1 łyżka),
  • kawior z łososia 80g

Przepis:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na złoty kolor ziemniaki. Zalewamy śmietanką i redukujemy na małym gazie. Jak sos się zagęści a ziemniaki zmiękną dodajemy kminek i ścieramy odrobinę gałki. Pod koniec solimy.

Na kolejną patelnię wlewamy odrobinę oleju i jak jest gorący smażymy turbota. Po 2 minutach przekręcamy, dodajemy masło szyjki rakowe i werbenę cytrynową. Po minucie wyłączamy gaz i solimy.

Nakładamy kolejno na talerz. Ziemniaki, Turbota i dokładamy po małej łyżce kawioru oraz parę listków werbeny dla dekoracji.  

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej