Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Szprot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 6 sztuk szprota bałtyckiego
  2. 60 gr przesiekanej kapusty kiszonej
  3. 10 gr marchwii startej na grubych oczkach
  4. 10 gr cebuli posiekanej w małą kostkę
  5. 1 łyżka czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
  6. 1 jajko
  7. 15 gr mąki uniwersalnej
  8. 200 gr śmietanki 30-36%
  9. 3-4 łyżki maślanki
  10. 1 łyżka soku z cytryny
  11. 1 łyżka pokrojonej dymki

Szprotki z plackiem z kiszonej kapusty z domową śmietaną, czerwoną cebulą i dymką

Szprotki z plackiem z kiszonej kapusty z domową śmietaną, czerwoną cebulą i dymką

Przygotowanie

Domowa śmietana:

W słoiku mieszamy śmietankę z maślanką i pozostawiamy na 24h w pokojowej temperaturze. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na kolejne 24h. Po tym czasie śmietana zgęstnieje a okres jej przydatności to ok. 1,5 tygodnia.

Danie:

W misce mieszamy kiszoną kapustę, marchewkę i cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy. Dodajemy mąkę, starannie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placka z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu przekładamy placka na papier w celu odsączenia oleju.
Ponownie wlewamy na patelnie olej i jak będzie bardzo gorący smażymy nasze szprotki z obu stron na złoty kolor, delikatnie solimy.
Rozcieramy w misce śmietanę, kładziemy placek a na niego szprotki. Posypujemy dymką i czerwoną cebulą.

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej