Czas przygotowania Czas przygotowania 20'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Kolacja

Składniki

  1. 1 tuszka śledzia bałtyckiego
  2. 3 łyżki oleju
  3. 1 łyżka masła
  4. 1 szalotka
  5. 5 orzechów pekan
  6. 5 malin
  7. 6 wiśni
  8. ziarna z rozgniecionego kardamonu
  9. pół cm chilli
  10. 1 cm korzenia imbiru
  11. 100 ml wiśniówki
  12. 1 kawałek chałki
  13. 1 łyżka kwaśnej śmietany

Śledź w wiśniach Pana Tasaka

Śledź w wiśniach Pana Tasaka

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Nacinamy rybę w odstępach 0,5 cm z obu stron i smażymy na złoty kolor. Przewracamy i dodajemy drobno pokrojoną szlotke oraz orzechy pekan. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmujemy rybę i dodajemy na patelnię posiekane chili oraz kardamon. Mieszamy chwilkę, podlewamy wiśniówką i podpalamy.

Redukujemy na małym ogniu i jak sos zacznie się zagęszczać dodajemy maliny oraz wiśnie. Dokładamy śledzia i wyłączamy gaz. Delikatnie polewamy rybę sosem i przekładamy na talerz wraz z resztą składników z patelni. Dodajemy łyżkę śmietany i kawałek rwanej chałki.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek i Wita Szychowskiego. Zapraszamy na stronę Odczaruj Gary.

Zobacz również

Śledzie bakaliowe
Śledzie bakaliowe
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Kanapka ze śledziem i jajkiem
Kanapka ze śledziem i jajkiem
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej