Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Śledź Bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 filety ze śledzia
  2. 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  3. 1 papryka czerwona obrana ze skórki i pokrojona w kostkę
  4. 1 cebula biała pokrojona w drobną kostkę
  5. 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  6. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  7. 1-2 łyżeczki miodu gryczanego
  8. 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
  9. 180 gr ugotowanej białej fasoli
  10. 1 łyżka masła
  11. sól, olej

Śledź smażony ze skórką cytrynową na białej fasoli w sosie pomidorowo-paprykowym

Śledź smażony ze skórką cytrynową na białej fasoli w sosie pomidorowo-paprykowym

Przygotowanie

W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Rumienimy cebulę i paprykę, nie mieszając za szybko bo puści wodę i zamiast smażyć ugotujemy składniki. Dodajemy czosnek, chwilkę smażymy i wlewamy ok 200 ml wody. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zrobią sie miękkie a część z nich zacznie się rozpadać. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 5 min. Kiedy całość zacznie przypominać sos dodajemy fasolę, kminek, miód i masło. Chwilę mieszamy w celu połączenia wszystkich składników. Wyłączamy gaz i solimy do smaku.

Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i kiedy jest bardzo gorący smażymy śledzia od strony skóry ok 5 min., przekręcamy go na drugą stronę na dosłownie chwilę wcześniej delikatnie soląc.

Do miski wkładamy naszą fasolę w sosie, na niej układamy śledzia i ścieramy skórkę wcześniej sparzonej cytryny.

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage Pan Tasak.

Zobacz również

Śledzie bakaliowe
Śledzie bakaliowe
Śledź z karmelizowaną cebulką
Śledź z karmelizowaną cebulką
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej