Czas przygotowania Czas przygotowania 60'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Turbot
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 2 turboty
  2. 10 ziemniaków
  3. 20 szalotek
  4. gałązka pomidorów
  5. 3 łyżki masła
  6. chlust oliwy z oliwek
  7. pół szklanki białego wina
  8. sól morska lub w płatkach

Pieczony turbot z szalotkami i białym winem

Pieczony turbot z szalotkami i białym winem

Przygotowanie

Ziemniaki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy je w słonym wrzątku ok 10 minut, odcedzamy, odkładamy. Szalotki obieramy, kroimy na pół. Pomidory myjemy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy.

Blaszkę lub naczynie wykładamy papierem do pieczenia. W naczyniu układamy ziemniaki, szalotki, pomidory. Dodajemy masło, troszeczkę oliwy, całość solimy.

Same warzywa pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Zlewamy do garnuszka cały sos, a na podpieczonych warzywach układamy rybę. Rybę polewamy oliwą i oprószamy solą.

Rybę z warzywami pieczemy 25 minut pod koniec włączając grilla albo ustawiają temperaturę na max (dosłownie 2 minuty).

Do sosu, który zlaliśmy do garnuszka dodajemy wino i włączamy spory ogień. Sos pięknie zredukuje się. Upieczone danie polewamy sosem z garnuszka.

 

Przepis autorstwa Joanny Matyjek. Zapraszamy na stronę OdczarujGary.pl.

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej