Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. 1 flądra
  2. pół małego kalafiora
  3. 1 cytryna
  4. granat
  5. natka pietruszki
  6. jarmuż
  7. pół marchewski
  8. oliwa z oliwek
  9. sól, pieprz

Pieczona flądra z chipsami z jarmużu i „ryżem” z kalafiora

Pieczona flądra z chipsami z jarmużu i „ryżem” z kalafiora

Przygotowanie

Rybę solimy i pierzymy, układamy na blaszce. Jarmuż oddzielamy od grubej łodygi i dzielimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę i mieszamy.

Posypujemy warzywami rybę i całość wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie kalafiora dzielimy na różyczki i rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy z sokiem cytryny, natką i odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Powstały „ryż” z kalafiora wykładamy na talerz, na nim kładziemy rybę z jarmużem i dekorujemy pestkami granatu.

 

Przepis autorstwa Alicji Jurkowskiej. Zapraszamy na bloga "Warszawski Smak".

 

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej