Czas przygotowania Czas przygotowania 120'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Makrela
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Makrela bałtycka z młodą kapustą i ziemniakami w wywarze ze łba i ogona oraz pieczonych warzyw

Makrela bałtycka z młodą kapustą i ziemniakami w wywarze ze łba i ogona oraz pieczonych warzyw

Przygotowanie

Odcinamy rybie głowę i ogon. Jeśli chodzi o ogon to tak żeby kawałek miał ok 4 cm długości. Środkową część przecinamy na pół (to te dwa kawałki na zdjęciu) i delikatnie solimy.

Łeb, ogon oraz włoszczyznę skrapiamy odrobiną oleju i zapiekamy na mocno brązowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C z grzałką od góry. Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy opaloną nad gazem cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 1,5L wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Przecinamy na pół pomidora i wyciskamy go do miseczki a to co zostanie nam w dłoni dajemy do garnka z wywarem. Jak wszystko nam się ładnie wygotuje przecedzamy wywar przez sito i redukujemy na małym gazie do 250- 300ml.

Wstawiamy patelnię na gaz, wlewamy odrobinę oleju i smażymy nasze dwa wcześniej posolone kawałki na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i dajemy cebulę pokrojoną w kostkę, kapustę, młode ziemniaki oraz czosnek. Rumienimy wszystko i zalewamy naszym wywarem. Dodajemy wyciśniętego pomidora i zagotowywujemy. Wyłączamy gaz, dodajemy koperek i dopiero teraz solimy do smaku.

W misce układamy liść kapusty. Następnie kapustę z wywaru, młode ziemniaki i rybę. Zalewamy całość resztą wywaru z patelni.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Sałatka nicejska z makrelą
Sałatka nicejska z makrelą
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej