Czas przygotowania Czas przygotowania 45'
Liczba porcji Liczba porcji 1
Ryba Ryba Łosoś bałtycki
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Filet z łososia bałtyckiego, po jednym na porcję
  2. makaron ryżowy
  3. sos sojowy jasny
  4. sos ostrygowy lub rybny
  5. sos teriyaki
  6. czosnek
  7. marynowany imbir

Łosoś z makaronem ryżowym, sałatką z glonów wakame i blanszowaną kapustą pak choi

Łosoś z makaronem ryżowym, sałatką z glonów wakame i blanszowaną kapustą pak choi

Przygotowanie

Zmieszaj składniki na marynatę: sos sojowy jasny, sos ostrygowy (lub rybny), sos teriyaki, czosnek, marynowany imbir. Kawałki łososia zamocz w przygotowanej marynacie, skórą do góry. Zostaw na 30 min.

Smaż rybę na rozgrzanej patelni, skórą do góry. Następnie chwilę na drugiej stronie. Mięso w środku będzie miękkie, soczyste i jasno różowe.

Marynatę zredukuj na patelni do gęstego sosu, którym polejesz rybę.

Dodatki: makaron sojowy, ryżowy lub inny – ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Blanszowana kapusta pak choi na patelni po łososiu i zredukowanym sosie.

 

Przepis autorstwa Gosi Kurek, zapraszamy na bloga "Gohfitfan".

Zobacz również

Pieczone kotleciki w sosie teriyaki
Pieczone kotleciki w sosie teriyaki
Łosoś bałtycki w miso i miodzie
Łosoś bałtycki w miso i miodzie
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej