Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Gładzica
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 1 gładzica bałtycka
  2. 1 duży seler
  3. 90 g kimchi
  4. 130 g majonezu
  5. 20 g dymki
  6. koperek
  7. sól

Gładzica z kimchi na "taco" z selera

Gładzica z kimchi na "taco" z selera

Przygotowanie

Selera dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy a następnie wycinamy z najgrubszej części cztery plastry. Gotujemy plastry w osolonej wodzie ok 8 min.. Następnie wyjmujemy i osuszamy przy pomocy papieru. Smażymy placki na suchej patelni aż złapią miejscami ciemno brązowe przypalenia.

Majonez oraz koperek i dymkę (zostawiając trochę dymki do posypania) blendujemy na gładko. Gładzicę w całości zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 10min. Wyjmujemy rybę z piekarnika, ściągamy skórę i przy pomocy widelców wyskrobujemy mięso do miseczki i rozdrabniamy. Szczypta soli i gotowe.

Nakładamy kolejno na naszego "taco" z selera. Kimchi, rybę, majonez i posypujemy dymką.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskiego. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Stek z łososia na pieczonym kalafiorze
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach
Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej