Czas przygotowania Czas przygotowania 30'
Liczba porcji Liczba porcji 2
Ryba Ryba Flądra
Kategoria dania Kategoria dania Obiad

Składniki

  1. Groch łuskany żółty 100g
  2. Flądra 1szt. 4 filety + korpus
  3. Włoszczyzna
  4. Cebula 2 szt., jedna do wywaru jedna do przesmażenia pokrojona w drobną kostkę
  5. Seler 1szt., mały, obrany i pokrojony w drobną kostkę
  6. 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  7. Marchewka 1szt., obrana i starta na tarce
  8. Sól wędzona, 1 mała łyżeczka
  9. 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  10. Olej do smażenia
  11. Masło, 1 łyżka
  12. Liść laurowy 2szt. i ziele angielskie 2-3 szt.
  13. Sól, pieprz do smaku
  14. Szczypta kminku mielonego
  15. Natka pietruszki
  16. Olej z orzechów włoskich, 1 łyżka

Flądra na rybnej 'grochówce'

Flądra na rybnej 'grochówce'

Przygotowanie

Groch dzień wcześniej zalać wodą i odstawić na noc, rano przepłukać. Ponownie zalać wodą, trochę ponad stan grochu i gotować na małym ogniu, aż groch zmięknie i zacznie się rozpadać.

W międzyczasie jedną cebulę opalić nad gazem a włoszczyznę obraną i pokrojoną wraz z korpusem flądry zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C na złoto-brązowy kolor. Cebulę, włoszczyznę, korpus ryby oraz liść laurowy i ziele angielskie przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po ok. 40min przecedzamy wywar i go redukujemy do ok 200 ml.

Szklimy na patelni cebulę a następnie wraz z marchewką, ziemniakami i selerem dodajemy do wywaru w trakcie redukowania. Gdy warzywa się ugotują, łączymy wywar z grochem i dodajemy kminek, czosnek, sól wędzoną i pieprz. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz, soląc pod koniec, jeśli jest taka potrzeba.

Na patelni rozpuszczamy masło, delikatnie solimy i smażymy filety flądry od strony skóry, ok. 6 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca. Przekręcamy rybę i wyłączamy gaz.

Nalewamy zupę do miski, na górę kładziemy rybę, posypujemy natką pietruszki i polewamy olejem z orzechów włoskich.

 

Przepis autorstwa Wita Szychowskieg. Zapraszamy na fanpage "Pan Tasak".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej