Czas przygotowania Czas przygotowania 40'
Liczba porcji Liczba porcji 4
Ryba Ryba Dorsz
Kategoria dania Kategoria dania Obiad Kolacja

Składniki

  1. 2 filety z dorsza bałtyckiego
  2. 1 czerwona cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 10 suszonych pomidorów z zalewy
  5. 10 pomidorków koktajlowych
  6. 200 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  7. sok z 1/2 cytryny
  8. 100 g mascarpone
  9. 150 g kwaśnej śmietany 12%
  10. 50 g ulubionego sera: gorgonzola, pleśniowy lub feta
  11. szczypta soli i gałki muszkatołowej
  12. świeżo mielony pieprz
  13. ziarna granatu i natka pietruszki do dekoracji
  14. 3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  15. ryż do podania

Dorsz w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dorsz w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

Filety z dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj z obu stron pieprzem oraz solą. Odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w piórka, po minucie dodaj czosnek i szpinak. Przesmaż wszystko przez 1-2 minuty, szpinak skrop sokiem z cytryny. Przykryj pokrywką i duś przez chwilę, aż szpinak straci swoją objętość. Na patelnię dodaj mascarpone, śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj, aż całość połączy się. Dopraw sos do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

Dodaj również suszone pomidory. Sos doprowadź do zagotowania, następnie ułóż na sosie kawałki ryby i pod przykryciem duś kolejne 10 minut. Kiedy ryba będzie miękka, oprósz danie świeżo mielonym pieprzem, posyp natką pietruszki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Serwuj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

Przepis autorstwa Justyny Ratajczak. Zapraszamy na bloga "Tysia Gotuje".

Zobacz również

Ciasteczka
Ciasteczka

W celu poprawy działania strony korzystamy z ciasteczek. Zakładamy, że Ci to nie przeszkadza. Jeśli przeszkadza, opuść naszą stronę.

Więcej